Anvisningar för hemtestning för skolelever, studerande samt för skolornas och läroanstalternas personal

Denna rekommendation gäller användningen av hemtest som skaffats i och med coronaministergruppens riktlinjer (7.1.2022). Det är frivilligt att ta ett test och att följa denna anvisning. De utdelade hemtesten utgörs av en förpackning som till en början innehåller fem test per elev eller anställd. Testet utförs själv hemma gärna under övervakning av en förälder enligt testförpackningens anvisningar. Skolan eller läroanstalten ger inte handledning i att göra testet och samlar inte in uppgifter om testsvaren.

Vi rekommenderar inte testning om personen har haft en coronavirusinfektion som bekräftats antingen genom ett officiellt test eller ett hemtest under de tre föregående månaderna.

När och hur utförs testet?

Eleven, studeranden eller personen som hör till skolans personal gör ett test om hon eller han har symptom som tyder på coronavirusinfektion.
Om testresultatet är negativt men symptomen fortsätter borde testet upprepas 1–2 gånger med cirka 2 dygns mellanrum. Om man har symptom borde man undvika kontakter utanför hemmet under minst fem dygn räknat från symptomens början, även om man tar testet igen och det fortfarande är negativt. De skribenter som deltar i vårens studentskrivningar ombeds ta ett PCR test.

Om testresultatet är positivt har eleven, studeranden eller personen som hör till skolans personal en coronavirusinfektion. Då följs i första hand den lokala eller regionala smittskyddsmyndighetens direktiv. Efter ett positivt testresultat rekommenderar vi att personen undviker kontakter utanför hemmet i minst fem dygn.

Eleverna, föräldrarna, studerandena eller skolans personal är inte skyldiga att berätta om testresultatet och skolan har inte rätt att fråga om detta. 

Det rekommenderas dock att man berättar om insjuknandet åtminstone för personer utanför den egna familjen som den testade har haft nära kontakt med under smittsamhetstiden.

Dessutom är det bra att be närkontakterna

Man kan börja smitta redan två dygn innan symptomen börjar. 


Sök dig i första hand till coronavirustest inom hälso- och sjukvården om du har symtom som tyder på coronavirusinfektion och dessutom

 

THL:s verksamhetsrekommendationer för dessa situationer: