Resultat från inomhusluftsmätningarna i Ekenäs högstadieskola

Fastighetsavdelningen har låtit utföra inomhusluftsmätningar i skolan sedan juli och det företag som vi anlitat för ändamålet är Freesi. Mätningarna gjordes för att kontrollera att förhållandena i utrymmena är sakenliga och för att få grundläggande information om hur byggnaden de facto fungerar?

 

I fastigheten har det utplacerats 19 sensorer som mäter temperatur, koldioxidhalten och luftfuktigheten. Av dessa mäter 10 sensorer skillnaden på lufttrycket genom väggarna. Platserna för sensorerna valdes på basen av information om möjlig obalans i inomhusförhållandena och för att ge en bra helhetsbild.

 

Sakkunniga från Freesi har analyserat resultaten enligt följande:

 

Temperatur: Inomhustemperaturen fyller kraven i den s.k. inomhusluftsförordningen (20-26 grader C under uppvärmningsperioden, annars får det vara högre). Byggnaden är lite svalare än inomhusluftsklassificeringen S2 fastställer men detta är ändamålsenligt.

 

Koldioxid: Koldioxidmängden i byggnaden är ok. Rekommendationen enligt inomhusklassificeringen är 950 ppm. Värdena har överstigit det rekommenderade endast tillfälligt. Av mätresultaten har 99 % varit inom de rekommenderade värdena.   

 

Luftfuktighet: följer den normala årstidsväxlingens rytm vilket betyder att luftens fuktighet är högre på sommaren och torrare på vintern.

 

Skillnader i lufttryck: I en del av utrymmena har övertryck över byggnadens mantel. Dessa utrymmen är B213, A230 och B216. Undertryck har förekommit i A215. Sammanlagt utgör 20 – 25 % av mätningarna under en månads tid undertryck och undertryckets andel är 0 – 15 %. Ventilationen har justerats med anledning av resultaten efter detta.

 

Efter årsskiftet samlas EHS inomhusluftsgrupp för att planera eventuella fortsatta åtgärder.

 

Ett informationstillfälle för vårdnadshavare ordnas i början av februari, före sportlovet.

 

 

Med vänlig hälsning

 

Tina Nordman/Inomhusluftsguppen

 

[email protected]