Information om skolhälsovården 2024-2025 på KSH

Hälsovårdaren finns på plats på KSH onsdag till fredag då även hälsogranskningar mest är inbokade.Sköter KBG måndagar och tisdagar pojokyrkobyskola.Dock har jag öppen mottagning de dagar jag är på plats på KBG/KSH dvs måndagar samt onsdag-fredag klo 11-12.Eleven kan utan tidsbeställning besöka hälsovårdarens öppna mottagning.Där allt från mående,hälsobekymmer och vaccinationer kan erbjudas hjälp med.Önskar man dock med säkerhet en tid så kontakta via wilma så bokar jag en tid.För över 12-åringar, gå till sidan Puolesta asiointi sosiaali ja terveyspalveluissa/ Västra Nylands välfärdsområde (luvn.fi) Förälder behöver fylla i och printa ut samt elevens underskrift som sedan arkiveras tills barnet går ut klass 9 eller får egna nätbankkoder .

Du kan boka tid elektroniskt. Gå till sidanhttps://sote.easiointi.fi/fi/web/luvn-te . (fungerande länk i texten nedan)Om du har egna nätbankkoder

På Omaperhe.fi-sidan hittar du information och vägledning för skolbarn, ungdomar och familjens vardag. Sjukvård sköts av HVC som sköter mindre akuta ärenden 0947636410.Mera brådskande bedömning 116117 och till pkl jour(Raseborgs sjukhus eller Lojo sjukhus pkl öppen till klo 20.00 i Raseborgs sjukhus)Sjukintyg skrivs inte längre av skolhälsovårdare utan beslut har fattats om att det inte skrivs av skolhälsovården utan istället av Hälsovårdscentralen .Beslutet har kommit från högre instans inom LUVN och gäller hela skol och studerande hälsovården.
Läs nedan mera info om skohälsovården som är viktig att veta

Västra Nylands välfärdsområde 

 

SKOLHÄLSOVÅRDENS MEDDELANDE 2024-2025 

 

Du är välkommen till skolhälsovårdarens mottagning antingen via tidsbeställning eller via den öppna mottagningen, om du funderar på följande saker: 

 

hälsoundersökningar klass 1–9   

vaccinationer  

Livsstil, näring, sömn, motion och rusmedel  

uppföljning av tillväxt och utveckling  

mänskliga relationer sexualitet, preventivmedel, pubertet  

stress, ångest- och depressionssymptom, rastlöshet eller ork 

 

Du behöver inte vänta på en inbjudan, utan du kan boka tiden själv eller komma till mottagningen utan tidsbeställning på den öppna mottagningen. 

 

Observera att vi inte hanterar elevers hälsouppgifter via Wilma. 

Kontaktuppgifter till skolhälsovårdaren och tider för den öppna mottagningen finns på skolans hemsida och anslagstavlorna. 

Kanta-information till vårdnadshavare 

Mer information om hur vårdnadshavare kan se hälsouppgifter: Får föräldrar nu se alla mina uppgifter i Mina Kanta-sidor? - Medborgare - Kanta.fi 

 

Elektronisk tidsbeställning 

Vårdnadshavare till barn under 12 år har möjlighet att sköta barnets hälsorelaterade ärenden elektroniskt. Vårdnadshavaren måste identifiera sig via suomi.fi-tjänsten med personliga nätbankskoder/mobilcertifikat, varefter vårdnadshavaren kan ansöka om fullmakt för ärenden för barn under 12 år via tjänsten. 

 

För över 12-åringar, gå till sidan Puolesta asiointi sosiaali ja terveyspalveluissa/ Västra Nylands välfärdsområde (luvn.fi) .Förälder behöver fylla i och printa ut samt elevens underskrift som sedan arkiveras tills barnet går ut klass 9 eller får egna nätbankkoder.Detta behövs tex för att förälder skall kunna boka elektronisk tid för över 12 år som inte ännu har egna nätbankkoder.

Du kan boka tid elektroniskt. Gå till sidanhttps://sote.easiointi.fi/fi/web/luvn-te . Om du har egna nätbankkoder

Sjukvårdstjänster ges på hälsostationen

Omaperhe.fi-sidan hittar du information och vägledning för skolbarn, ungdomar och familjens vardag. 

 

Distansmottagning (för vårdnadshavare) 

Vårdnadshavare har möjlighet att delta i hälsoundersökningen eller i annat möte med hälsovårdaren också via videomottagning. Om du vill delta på distans i något förutbestämt möte, var god  och kontakta skolhälsovårdaren i god tid  och meddela din e-postadress. Skolhälsovårdaren skickar en Teams-länk till din e-post. 

 

Hälsningar, Västra Nylands välfärdsområdes skolhälsovård  Marina Nylund 0407114850,[email protected],wilma

Skolhälsovård | Västra Nylands välfärdsområde (luvn.fi) 

 Lite tilläggsinfo om Skolhälsovården på KSH 2024-2025

Om eleven har ADHD/ADD och har medicin för detta så brukar hälsovårdaren kolla upp måendet,blodtryck och tillväxt ,skolgång var tredje månad .Dock måste föräldrarna/eleven själv boka tid för detta hos hälsovårdaren.Så ansvaret är numera hos familjen själv.Receptförnyelse/Besök sköts av vårdande läkare .Tyvärr har vi just nu brist på skolläkarresurser så det betyder HVC läkare för den som hör till allmän sjukvård.


Även vaccinationer utanför pogrammet ges av hälsovårdaren  ,dock måste familjen ordna med att söka ut dessa vaccin och ersätta dem själva. Influenssavaccin erbjuds då när den säsongen är aktuell(kommer info via wilma då när man kan börja få det). Hör man till riskgrupp så kan coronavaccin bokas via info på nätet när aktuellt på HVC

Om eleven har kronisk sjukdom som kräver epipen (adrenalinpenna vid svår allergi),glucosinjektion (diabetiker) så behöver familjen se till att eleven har dessa i sin väska.Även om man vet att man har svår huvudvärk eller mensvärk,migrän så behöver man ha egen värkmedicin med.De dagar jag är på plats så kan jag ge  värkmedicin om man glömt att ta med ;men eftersom  jag inte alla dagar är  på plats så behöver man kunna sköta detta själv.Självklart även andra medicineringar med kroniska sjukdomar så ansvarar elev och familj över själv.

Vid synproblem så kontakta mig så gör jag en första bedömning.Eleven har rätt att få första  ögonläkarbesök gratis och då ordnas begäran om  betalningsförbindels för detta.

Alla elever under 20 år har rätt till gratis preventivmedel och första besöket vid anskaffning kan fås via hälsovårdaren på skolan.Efter detta bokas tid till prev rdg.Även kondomer ges åt båda könen bara att söka ut.(prev rdg tel nummer0406515791 klo 11-12 Maria Idman )Du kan boka tid elektroniskt. Gå till sidanhttps://sote.easiointi.fi/fi/web/luvn-te . Om du har egna nätbankkoder

Hälsogranskningar under högstadetiden

  Klass 7 hälsogranskning  sker oftast redan under sommaren. Då kollas tillväxt, färgsyn , levnadsvanor, mående både fysiskt, psykiskt och socialt, skoltrivsel etc. Komplettering av rådande vaccinationspogram  v.b tex otaget HPV vaccin som  man önskat ta senare.

På klass 8 så är hälsogranskningen mera omfattande.Hälsovårdaren delar ut ett brev med frågeformulär där datumet för hälsogranskning finns skrivet på. Eleverna kallas i den ordning de fyller. På den bokade tiden så träffar hälsovårdaren först eleven ensam  och de ifyllda frågeformulären som elev och förälder fyllt i ( THL blanketter) behandlas. Därutöver kollas när och avståndseende, synfält, hörsel, blodtryck. Sedan bokas läkarbesök via wilma (ibland med kort varsel-just nu läkarbrist så kan det dröja t.o.m gå in på följande årskurs) då även förälder är medinbjuden. Läkaren tittar även på de ifyllda blanketterna samt kollar hjärta och lungor, hållning mående, skoltrivsel och om hinder för framtida studier utgående från hälsans perspektiv. Sin egen hälsa för  körförmåga intygar dock eleven vid anskaffning av körkort(tex moped) och att synen varit bra vid hälsoundersökningen .Skolläkaren kan ifall av synnedsättning skriva om behov av glasögon behövs vid körandet. om sjukdom som påverkar körandet så kan intyg krävas av vårdande läkare. De flesta elever behöver få en dos av diteki booster vaccin på klass 8 (dvs vaccin mot stelkramp, difteri och kikhosta).Detta vaccin har många  elever redan fått i barndomen detta är enbart en påfyllnadsdos. Mera info om detta finns att läsa på THL sidor om vaccinet.Eller i texten på anslagstavlan där det står skillt om detta vaccin.Bra om eleven funderat färdigt om hen tar vaccinet till hälsovårdarbesöket.

Årskurs 9 erbjuds för den som önskar hälsogranskning på vårterminen då tillväxt,mående,framtidsplaner etc diskuteras. Även detta besök är mindre på samma sätt som på klass 7.Komplettering av vaccinationer som tillhör vaccinationspogrammet görs om ngt otaget.Ett vaccinationsintyg får eleven med avgångsbetyget.

Skolhälsovården har inte tillgång till handlingar som inlämnats till skolan, eftersom skolhälsovården hör under verksamhetsområdet för social- och hälsovård. Därför är det önskvärt att vårdnadshavarna även förser skolhälsovården med de dokument som berör elevens hälsa. Förändringar i elevens hälsotillstånd och vaccineringar som eleven fått på andra ställen bör även meddelas skolhälsovården.När det gäller tystnadsplikt så frågas eleven vid besök om det aktuella besöket är sådant att förälder skall kunna läsa om det via oma/ min Kanta eller om eleven önskar hålla det besöket hemligt/dolt  för förälder.Detta gäller ända till 18 års ålder så länge som förälder skall kunna läsa elevens Kanta sidor.För att kunna boka elektroniskt tex tid så behöver eleven få en blankett samtycke att eleven utser förälder att på ens vägnar beställa tid elektroniskt.(Finns att få av skolhälsovårdaren)

skolhälsovårdaren kan även ingå i mångprofessionella team om det behövs med samtyckes lov av elev/vårdnadshavare

mvh Marina Nylund skolhälsovårdare KSH 0407114850 eller  via wilma.  E:post  marina:[email protected].