Information om skolhälsovården 2023-2024 på KSH

Hälsovårdaren finns på plats på KSH onsdag till fredag då även hälsogranskningar mest är inbokade.Sköter KBG måndagar och tisdagar pojokyrkobyskola.Dock har jag öppen mottagning de dagar jag är på plats på KBG/KSH dvs måndagar samt onsdag-fredag klo 11-12.Eleven kan utan tidsbeställning besöka hälsovårdarens öppna mottagning.Där allt från mående,hälsobekymmer och vaccinationer kan erbjudas hjälp med.Önskar man dock med säkerhet en tid så kontakta via wilma så bokar jag en tid.Sjukvård sköts av HVC som sköter mindre akuta ärenden 0192893000.Mera brådskande bedömning 116117 och till pkl jour(Raseborgs sjukhus eller Lojo sjukhus pkl)Sjukintyg skrivs inte längre av skolhälsovårdare utan beslut har fattats om att det inte skrivs av skolhälsovården utan istället av Hälsovårdscentralen .Beslutet har kommit från högre instans inom LUVN och gäller hela skol och studerande hälsovården.
Läs nedan mera info om skohälsovården som är viktig att veta

Skolhälsovården på KSH 2022-2023


Även vaccinationer utanför pogrammet ges av hälsovårdaren  ,dock måste familjen ordna med att söka ut dessa vaccin och ersätta dem själva. Influenssavaccin erbjuds då när den säsongen är aktuell(kommer info via wilma då när man kan börja få det). Hör man till riskgrupp så kan coronavaccin bokas via Raseborgs stads sidor eller om man inte hunnit få två grunddoser.

Om eleven har kronisk sjukdom som kräver epipen (adrenalinpenna vid svår allergi),glucosinjektion (diabetiker) så behöver familjen se till att eleven har dessa i sin väska.Även om man vet att man har svår huvudvärk eller mensvärk,migrän så behöver man ha egen värkmedicin med.De dagar jag är på plats så kan jag ge  värkmedicin om man glömt att ta med  men eftersom inte alla dagar på plats så behöver man kunna sköta detta själv.

Vid synproblem så kontakta mig så gör jag en första bedömning.Eleven har rätt att få första  ögonläkarbesök gratis så då ordnas begäran om  betalningsförbindels för detta.

Alla elever under 20 år har rätt till gratis preventivmedel och första besöket vid anskaffning kan fås via hälsovårdaren på skolan.Efter detta bokas tid till prev rdg.Även kondomer ges åt båda könen bara att söka ut.

Hälsogranskningar under högstadetiden

  Klass 7 hälsogranskning  sker oftast redan under sommaren. Då kollas tillväxt, färgsyn , levnadsvanor, mående både fysiskt, psykiskt och socialt, skoltrivsel etc. Komplettering av rådande vaccinationspogram  v.b tex otaget HPV vaccin som  man önskat ta senare.

På klass 8 så är hälsogranskningen mera omfattande.Hälsovårdaren delar ut ett brev med frågeformulär där datumet för hälsogranskning finns skrivet på. Eleverna kallas i den ordning de fyller. På den bokade tiden så träffar hälsovårdaren först eleven ensam  och de ifyllda frågeformulären som elev och förälder fyllt i ( THL blanketter) behandlas. Därutöver kollas när och avståndseende, synfält, hörsel, blodtryck. Sedan bokas läkarbesök via wilma (ibland med kort varsel-just nu läkarbrist så kan det dröja t.o.m gå in på följande årskurs) då även förälder är medinbjuden. Läkaren tittar även på de ifyllda blanketterna samt kollar hjärta och lungor, hållning mående, skoltrivsel och om hinder för framtida studier utgående från hälsans perspektiv. Sin egen hälsa för  körförmåga intygar dock eleven vid anskaffning av körkort(tex moped) och att synen varit bra vid hälsoundersökningen .Skolläkaren kan ifall av synnedsättning skriva om behov av glasögon behövs vid körandet. En sammanfattnings blankett fylls i vid skolläkarbesöket som dock inte är ett intyg. De flesta elever behöver få en dos av diteki booster vaccin på klass 8 (dvs vaccin mot stelkramp, difteri och kikhosta).Detta vaccin har många  elever redan fått i barndomen detta är enbart en påfyllnadsdos. Mera info om detta finns att läsa på THL sidor om vaccinet.Eller i texten på anslagstavlan där det står skillt om detta vaccin.Bra om eleven funderat färdigt om hen tar vaccinet till hälsovårdarbesöket.

Årskurs 9 så har sin hälsogranskning på vårterminen då tillväxt,mående,framtidsplaner etc diskuteras. Även detta besök är mindre på samma sätt som på klass 7.Komplettering av vaccinationer som tillhör vaccinationspogrammet görs om ngt otaget.Ett vaccinationsintyg får eleven med avgångsbetyget.

Skolhälsovården har inte tillgång till handlingar som inlämnats till skolan, eftersom skolhälsovården hör under verksamhetsområdet för social- och hälsovård. Därför är det önskvärt att vårdnadshavarna även förser skolhälsovården med de dokument som berör elevens hälsa. Förändringar i elevens hälsotillstånd och vaccineringar som eleven fått på andra ställen bör även meddelas skolhälsovården.När det gäller tystnadsplikt så frågas eleven vid besök om det aktuella besöket är sådant att förälder skall kunna läsa om det via oma/ min Kanta eller om eleven önskar hålla det besöket hemligt/dolt  för förälder.Detta gäller ända till 18 års ålder så länge som förälder skall kunna läsa elevens Kanta sidor

skolhälsovårdaren kan även ingå i mångprofessionella team om det behövs med samtyckes lov av elev/vårdnadshavare

mvh Marina Nylund skolhälsovårdare KSH 0407114850 eller  via wilma.  E:post  marina:[email protected].(Förändringar i  e:post beror på att elevårdspersonal gått över till Sote västra nylands välfärdsområde och bytt arbetsgivare årskiftet 2023).