Information från Västra Nylands välfärdsområde om skabb

Information om skabb till vårdnadshavare till daghemsbarn och skolelever

Skabbsmitta har varit aktuellt i offentligheten under den senaste tiden. I detta brev finns information om skabb till vårdnadshavare till daghemsbarn och skolelever i Västra Nyland. Skabb orsakas av ett mycket litet (ca 0,4 mm) skabbdjur som gräver ner sig i hudens hornlager och bildar en några millimeter lång gång. Skabbdjur klarar sig 48–72 timmar utanför människokroppen. Skabb smittar genom hudkontakt och till exempel via gemensamma sängkläder. Skabb smittar vanligen i familjekretsen och i parrelationer. Skabb smittar mer sällan mellan nära lekkamrater och på daghemmet. Om ditt barn i daghemsåldern har konstaterats ha skabbsmitta ber vi dig meddela detta till daghemmet. Om det är två eller flera skabbsmittor i daghemsgruppen ges ett meddelande om skabb och anvisningar till hemmen för alla barn i gruppen. Det är mycket sällsynt att skabb sprids i större utsträckning i skolorna. Det är bra att anmäla skabb hos ett barn i skolåldern till sådana kamratfamiljer som barnet har nära kontakt med, t.ex. som barnet övernattar hos eller leker/har hobbyer tillsammans med där man har fysisk kontakt. Skabb är inte farligt, men det är en obehaglig upplevelse. Du blir av skabben när du följer anvisningarna nedan.

Symtom på skabb

Det vanligaste symtomet på skabb är klåda. Kraftig klåda förekommer särskilt på kvällar och nätter. På huden finns små vätskefyllda blåsor, knottror och rivmärken, vanligtvis mellan fingrarna, på handlederna, på underarmens främre yta, armhålorna, nedre delen av buken, vristerna och genitalområdet. Barn över 5 år har mycket sällan skabb i ansiktet. Den som smittas av skabb för första gången får symtom 3–8 veckor efter smittan. Om det tidigare har förekommit skabbsmitta kan symtomen börja redan inom 1–4 dagar efter exponeringen. Klåda i samband med skabb fortsätter ofta i upp till 4 veckor även efter en framgångsrik behandling.

Hur behandlas skabb?

Som egenvård kan man behandla skabb med en läkemedelsbehandlingskräm (5 % permetrin) som finns receptfritt på apoteket. En krämtub på 30 g räcker för att behandla hela kroppen hos vuxna och barn över 12 år. Alla som bor i samma hushåll samt personer i nära umgänge, såsom i parrelationer, ska behandlas samtidigt. Om barnet har flera hem ska familjemedlemmarna i alla hem behandlas samtidigt. Behandlingen görs två gånger för varje person, även för symtomfria personer. En paus på 7–10 dygn hålls mellan behandlingarna. Barnet kan gå till daghemmet dagen efter den första behandlingen. Hemmet städas dagen efter båda behandlingarna. Det är viktigt att man städar noggrant, det räcker inte enbart med läkemedelsbehandling. Se separata anvisningar för städning på adressen www.luvn.fi/sv/skabb

När ska man kontakta hälso- och sjukvården?

Kontakta hälso- och sjukvården om skabbsmittan orsakar svåra symtom, om utslagen är inflammerade, om egenvård inte har hjälpt eller om du är osäker på skabbdiagnosen. Läkare kan också ordinera läkemedelsbehandling med tabletter och andra krämbehandlingar mot skabb.